Коучингът – как работи

Коучингът – как работи

Коучингът – как работи на практика. Как се става коуч?

Освен всички сложни схеми, коучингът може да бъде разделен на две групи. Първата е треньорска работа „отдолу“, втората – „отгоре“.

Какво е коучинг отдолу нагоре и по какво се различава от коучинга отгоре надолу? Просто е. Коучингът отдолу е външно наблюдение. Тоест треньорът наблюдава човека. Основната му задача не е да дава директно съвети, а да изгради структурата на водещите въпроси по такъв начин, че с тяхна помощ самият клиент да стигне до отговорите, той самият да разбере проблема си.

Коучингът – как работи? Да можеш да направиш нещо и да можеш да обясниш на човек как да правиш нещо са напълно различни неща, които изискват различни умения.

Тренингът отгоре надолу е съвсем различна схема. Тук не задаваме никакви водещи въпроси и освен това не се опитваме да даваме съвети. В този случай е точно обратното. Ние сме обект на наблюдение за клиента. Вече имаме успех в определена област (сфера на дейност, независимо дали е онлайн бизнес или нещо друго) и продължаваме да правим това, което правим добре. И човекът отстрани ни наблюдава.

При първия вариант коучингът може да не доведе до значителни резултати в областта на обучението на уменията на клиента Ви и това не е голяма работа.

Кое е най-важното умение?

Най-важното умение, което ще получи, е способността самостоятелно да намира и решава въпроси или някакъв проблем, който му пречи да продължи напред.

Коучингът не е академична специалност, така че няма институция, която да издава такива дипломи. Всички учебни центрове са лицензирани от едни и същи центрове. Рискът от шарлатанство е огромен, така че бъдете внимателни и когато избирате институция, трябва да разчитате на обратната връзка от студенти и клиенти, от тези, които вече са преминалаи, а също така, не забравяйте за вътрешния си усет, защото интуицията ни е дадена по съвсем определена причина и е важно да се вслушваме в себе си, защото интуицията ни дава правилната насока.

Коучингът – как работи
Към началото