Видовете арт терапии

Видовете арт терапии

Видовете арт терапии

Пясъчна терапия

Видовете арт терапии. Пясъчната терапия Ви позволява да създавате рисунки в пясъка. Благодарение на приятните тактилни усещания човек се освобождава от вътрешно напрежение. Едно от основните предимства на пясъчната терапия е, че не е нужно да се притеснявате за грешки: всякакви изкривени линии могат лесно да бъдат изтрити и можете безкрайно да въплъщавате своите фантазии.

Колаж

През последните години, поради развитието на практиките за внимание, колажната терапия става все по-популярна. Тази техника е подобна на съставянето на карта на желанията. В процеса човек

става по-наясно със своите мечти, мотиви, цели и страхове. Основната трудност се крие в абстрахирането от конформизма – тоест да прехвърлите на лист хартия само Вашите собствени цели и желания, а не тези, които са ви наложени от мненията на другите.

Куклотерапия

Една от най-необичайните, но в същото време интересни възможности за арт терапия, която се използва в помощ на деца и юноши. Под наблюдението на специалист родителите и децата играят куклено представление, което помага да се разберат мислите и чувствата на детето, да се установи специална връзка с роднините.

Цветотерапия

Смята се, че цветът е в състояние да повлияе на нашето благополучие, емоции и желания. Тази теория се използва в арт терапията, когато с помощта на определени цветове и нюанси психологът помага на пациента да се отвори, да се отърве от негативните емоции и предразсъдъци. И в ежедневието можете да добавите повече нюанси на определен цвят, които смятате, че липсват към гардероба или интериора си.

Терапия с приказки

Терапията с приказки е един от най-интересните методи на арт терапия. Опитайте се да си представите себе си на мястото на приказен герой, който тръгва на пътешествие и се сблъсква с различни трудности по пътя. Представете си как героят преодолява всички препятствия и в крайна сметка намира щастието. Между другото, заедно с карта с желания, писането на приказка е друг ефективен метод за правене на желания.

Видовете арт терапии
Към началото