Правилната котешка храна за нашето малко коте

Правилната котешка храна

Правилната котешка храна. Котенцата трябва да имат различна диета от възрастните котки. Те имат специфични хранителни изисквания, които се различават от тези на възрастните. Изборът на правилната храна е от съществено значение за правилното развитие и здравословен растеж на нашето коте.

Правилната котешка храна

Консервирани котешки храни – Разнообразието от съставки, налични в консервираните храни за котки, ги прави чудесен начин да запознаете вашето коте с различни храни и вкусове. Тя може да опита скариди, риба, различни видове домашни птици и др. В допълнение, някои имат други съставки (като зеленчуци), докато други са само месо.

Бъркани яйца – Когато си приготвите бъркани яйца в неделя сутрин, допълнени с топено сирене, предложете на котето си малка лъжица. Това е добро хранене и вашето коте ще го хареса. Моля, дайте го на котето си, преди да добавите сол и черен пипер или салса.

Варени меса – Чувствайте се свободни да предложите на вашето коте парченца варено говеждо, пилешко, пуешко, агнешко, еленско или друго постно месо. Избягвайте мазни меса, мазни пържени меса или такива със соли, нитрати или консерванти.

Сладка и солена вода риба – Вашето котенце ще се зарадва, ако споделите с него сготвената си риба. Малко пъстърва, сом, сьомга или риба тон ще бъдат оценени, въпреки че наистина всяка сготвена риба е добра.

Диетата на малките котенца

След като котенцата бъдат отбити от млякото от майките си, те започват да се наслаждават на по-разнообразна диета. Котенцата се нуждаят от балансирана диета, богата на протеини за растеж и развитие и за повишаване на енергийните нива. Калций за развитие на здрави, силни зъби, кости и за насърчаване на развитието на мозъка и зрението.

Новородено коте и как да го храним?

Ако имате коте или очаквате с нетърпение да посрещнете нов котешки приятел в семейството си, ето график, който да ви помогне да решите с какво да храните котето си, докато расте:

  • 0-4 седмици: майките обикновено поемат грижата за храненето на своите котенца до 4-6-седмична възраст. Ако имате новородено коте, което не се храни от майка си поради заболяване или отхвърляне, можете да дадете на вашите котенца формула за заместване на новородено мляко.
  • 4-5 седмици: на този етап повечето котенца са готови да започнат да допълват млякото с твърда храна. Добра идея е да комбинирате храната за котенца с млечната формула през преходния период. Някои котенца са по-нетърпеливи да преминат към твърди храни, отколкото други. 
  • 6-8 седмици: в този момент вашето коте трябва да бъде напълно отбито и трябва да се чувства по-комфортно с твърда храна. Изберете мокра и суха храна, която е специално формулирана за котенца, и винаги се уверете, че има чиста, прясна купа с вода.
Подходящата хранаКотенцата трябва да имат различна диета от възрастните котки. Те имат специфични хранителни изисквания, които се различават от тези на възрастните.
Диетата на новородено котенцеКотенцата се нуждаят от балансирана диета, богата на протеини за растеж и развитие и за повишаване на енергийните нива.
Малко коте – храненеседмици: формула за заместване на новородено мляко 4-5 седмици: постепенно минаване на твърда храна 6-8 седмици: Изберете мокра и суха храна, която е специално формулирана за котенца, и винаги се уверете, че има чиста, прясна купа с вода.
Правилната котешка храна за нашето малко коте
Към началото