Ментална аритметика и нейните предимства и недостатъци

менталната аритметика

Предимства на техниката ментална аритметика

  1. Развитие на мисленето и фината моторика при менталната аритметика. – Работата с абакус също е практика на движения на пръстите, което развива тяхната сръчност и упоритост.
  2. Възможност за бързо преброяване в ума. – Това умение носи практически ползи както в ученето, така и в живота.
  3. Подобряване на паметта. – За дете, овладяващо ментална аритметика, ще бъде много по-лесно да запомни големи количества информация по всички предмети.
  4. Повишен интерес към ученето. – Изключителен метод на изчисления и много интересни факти ще помогнат на детето Ви да разбере колко полезно и вълнуващо може да се намеричувства в класната стая в училище.
  5. Висока концентрация на внимание. – Уроците по ментална аритметика изискват специална концентрация и това умение остава за детето, както в класната стая в училище, така и по време на изпълнение на домашните.

Недостатъци на техниката

  • Детето бърза и допуска грешки в броенето

По време на периода на обучение детето със страст „скача“ по цифрите и се стреми да направи всичко възможно най-бързо. Понякога то забравя да мисли и затова прави грешки. Упражнението ще премахне този ефект с течение на времето, тъй като детето постепенно ще свикне с него.

Детето може да бъде уморено от такива интензивни дейности.

Овладяването на менталната аритметика е интелектуална работа. Важно е да спазвате правилния режим и да не принуждавате детето да се упражнява прекалено много, защото то може да се умори, както физически, така и психически, което означава, че може да загуби интерес.

По принцип, първите резултати от изучаването на ментална аритметика са забележими 2-3 месеца след започване на седмични класове и ежедневно изпълнение на кратки домашни задачи.

 За да овладее напълно техниката, детето ще се нуждае от около 2 години постоянно обучение.

През първата година детето ще овладее действията за събиране и изваждане на числа. А вторият голям етап е способността да умножава и дели.

Тъй като децата обикновено започват да учат от ранна възраст, класовете се изграждат по игрив начин. Педагозите се стремят да пленят детето и да му дадат мотивация за упражнения.

Ментална аритметика и нейните предимства и недостатъци
Към началото