Екскурзия по стария град Пловдив

Екскурзия по стария град Пловдив

Екскурзия по стария град Пловдив

Между другото, когато се лутахме из стария Пловдив, приятелски звънар от един от храмовете изяви желание да ни покаже напълно безплатно стария град. Той наистина разказваше за къщите тук по интересен начин. Но в края на импровизираната екскурзия започна много настойчиво да иска дарения, оценявайки труда си на 20 лева. Валежите останаха неприятни, защото все пак е по-добре да се договорим за цената предварително. Така че имайте предвид, че предупредихме.

Екскурзия по стария град Пловдив. Много снимки на стария град Пловдив можете да видите в галерията, само потърсете и ще се насладите на богата история и култура на един прекрасен град – всички снимки са подписани, за да не се объркате. Галерията се оказа голяма – две страници.

Старият Пловдив е изключително интересен, стар град (един от най-старите в Европа, за много хора това се оказва откритие).

Центърът на стария град Пловдив е като музей на открито, стари къщи, калдъръмени улички, керемидени покриви, невероятна атмосфера.

Кой не е бил по тези земи от 6 хиляди години – траки, византийци, славяни, римляни, османци, кой ли не е оставял следа.

Можете да научите за нас тук:

Старият Пловдив има изключително оригинална архитектура.

От траките са останали фрагменти от крепостните стени, тези стени са вече на почти 18 века.

Старият град е разположен в рамките на три хълма.

На един от хълмовете има паметник на Альоша, това не е конкретен войник, а събирателен образ на съветските войници, които са били в България.

Пример за османско наследство в стария град Пловдив е джамия със слънчев часовник върху нея.

Централната част на града е основната атракция на Пловдив. Калдъръмени средновековни улички, оригинална архитектура, цветни лехи, овощни дървета, уютни ресторанти, занаятчийски магазини. Най-ярките образци на пловдивския барок са: Куюмджиуглувия къща, в която днес се помещава Етнографският музей, къщата на Ламартен, къщата на Недкович – сега сградата на общината.

Старият град Пловдив е съхранил най-старата джамия на Балканите – Джумая джамия от 14 век, построена по времето на Султан Мурад I. Джамията впечатлява със своите размери и изящно изрисувано минаре. За ислямското присъствие напомня и джамията Имарет от 15 век.

Екскурзия по стария град Пловдив
Към началото