Защо са полезни суперхраните?

Защо са полезни суперхраните?

Защо са полезни суперхраните? Всяка суперхрана съдържа уникално съдържание полезни компоненти, които са толкова необходими за човешкото тяло. И най-важното е, че дори малко дози са достатъчни, за да получите огромно количество витамини и минерали. Които от друга страна изобщо няма да Ви навредят на фигурата.

И така, самата идея, че една чаена лъжичка от такава суперхрана ще бъде от голямаполза за тялото и по-пълноценна от цялото хранене, е много привлекателна.

Защо са полезни суперхраните?

Въпреки, че какво точно се счита за суперхрани, диетолозите не са решили напълно.

Самият термин възниква през 80-те години на миналия век. Диетите на холивудските звезди, изградени върху силата на прясно изцеден сок от гуарана, спирулина на прах или перуанска мака на прах. Добавиха ядлив екзотичен вкус към концепцията за чудодейната храна. Ето защо днес под марката суперхрана най-често се появяват растения, които са израснали в някакви недостъпни кътчета на планетата, където е чисто и недокоснато от човека и неговата дейност.

Годжи бери, според легендата, удължава живота на тибетските мъдреци. Древните ацтеки смятали семената от чиа за мощен източник на енергия.

Суперхраните в зоната на риска

Днес обаче е научно доказано, че малките черни семена от чиа съдържат мощен заряд от протеини. Здравословни мазнини и антиоксиданти и дори официалната медицина привлича годжи бери в борбата със заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

В същото време, тропическите суперхрани рядко идват в нашите географски ширини пресни, също тези суперхрани са необичайни за тялото ни, така че е добре да сме внимателни с тях, те могат да причинят алергии. Много от тях са най-мощните енергийни и стимуланти. Затова трябва да се приемат като лекарство, само в рамките на дневната доза.

Боровинките като суперхрана

Това е истинска витаминна бомба! Боровинките, тези малки плодчета са склад на витамини от всички най-важни групи, плюс един от най-мощните природни антисептици. Учените потвърждават факта, че редовната консумация на тези плодчета може да спре загубата на зрение, да намали риска от възпаление на кръвоносните съдове и ставите и дори риска от онкология.

Защо са полезни суперхраните?
Към началото