Суха храна за вашето куче

Суха храна за вашето куче

Индустриална храна: когато собствениците могат спокойно да си отдъхнат.

Суха храна за вашето куче

Историята на сухата храна датира от средата на 19 век. Пътешественикът Джеймс Спрат, по време на пътуване до Великобритания, забеляза как кучета, живеещи в пристанището, се нахвърлят върху бисквити, изхвърлени от моряците. Връщайки се вкъщи, той смесва смляното месо, брашното и пулпата от цвекло, изпича тази смес и я предлага на кучето си. Домашният любимец харесва получения деликатес и предприемчивият Джеймс създава малко производство на такива бисквити. Като го нареча „Месни бисквити на Spratt за кучета“. 

След 30 години сухата храна става невероятно популярна в Съединените щати поради факта, че спестява огромно количество време и усилия на собствениците на кучета.

Суха храна за вашето куче. През 30-те години на XX век производителите заменят скъпото месо във фуражите с карантии и месно брашно. В същото време количеството на зърнени храни и други добавени въглехидрати във фуража се увеличава. Част от причината за това беше икономическата криза и избухването на Втората световна война: цените на храните се повишиха, за хората стана трудно да хранят кучета с почти чисто месо.

Първата диетична храна за кучета

Първата диетична храна за кучета с различни заболявания се появява през 70-те години на XX век. И едва през 80-те години производителите подходиха към фуража от гледна точка на зоологията. През този период фуражът става повече месо, витамини, минерали и фибри. Имаше разделение на фуражите на класове: икономичен, премиум, супер премиум и холистичен.

Суха или мокра храна: коя храна е по-добра за кучетата?

Суха храна за кучета

Сухата храна за кучета е пелети или подложки, направени от смес от съставки като източници на животински протеини (месо или карантии), дехидратирано месо, въглехидрати (зърнени храни, бобови растения или картофи), животински мазнини (риба или пиле) и фибри ( каша от захарно цвекло) и др.). Витаминно-минералните комплекси се добавят след приготвяне на фуража под формата на пръскане, тъй като не издържат на топлинна обработка. 

Всички продукти, с изключение на брашното, се натрошават до фина кайма, след това се загряват до температура 90-150 градуса и се прекарват през екструдер. Получената маса се оформя на топки или гранули, изсушава се и се изпраща за опаковане.

Суха храна за вашето куче
Към началото