Различните акумулаторни батерии

Различните акумулаторни батерии

Различните акумулаторни батерии. Безспорното предимство на батериите с ниско съдържание на антимон е тяхната ниска цена и ниско ниво на саморазреждане по време на съхранение в сравнение с техните аналози с антимон. Те също така са изключително непретенциозни към електрическите параметри на автомобила, така че могат да се използват на по-голямата част от опциите за бордово захранване – паданията на напрежението изобщо не са вредни за тях, за разлика от най-модерните батерии: AGM, калциеви и гелообразни, които може да бъдат много чувствителен към параметрите на автомобила (повече за това по-долу).

Различните акумулаторни батерии

Поради факта, че антимонът постоянно води до ускорено кипене на течността, той скоро е изоставен и електродните решетки на двата полюса започват да се покриват с друг метал – калций (оттук и маркировката Ca/Ca). В някои случаи малка част от среброто се добавя към калция, за да се намали вътрешното съпротивление и също така да се увеличи ефективността.

При калциевите акумулаторни батерии напрежението в началото на водната електролиза се е увеличило от 2 на 3,6 V и следователно няма риск от презареждане или прекипяване за такъв продукт. Поради това калциевите акумулатори се класифицират като типове без поддръжка. Загубите на течности по време на тяхната работа са толкова малки, че много модели дори не позволяват възможността за отваряне на корпуса и попълване на липсата на вода.

Те имат по-голям енергиен капацитет и по-мощни стартови токове. Друго предимство на тези акумулатори е тяхното ниво на саморазреждане, което е със 70% по-ниско от това на акумулаторите с ниско съдържание на антимон. Така калциевите батерии могат да се съхраняват, без да се използват по предназначение много по-дълго. При активна употреба на автомобил такъв акумулатор ще издържи не повече от 5-6 години.

Въпреки това, има и няколко минуса този вид акумулатор. Калциевите акумулаторни батерии се продават на по-високи цени (в сравнение с батериите с ниско съдържание на антимон и антимон), те не търпят преобръщане и не понасят много добре дълбоките разреждания. Ако те бъдат напълно лишени от енергия 3-4 пъти, тогава енергийната интензивност ще намалее с 80% и вече няма да е възможно да се върне. Няколко такива пълни цикъла на разреждане ще изпратят акумулатора на автомобила на отпадъци.

Различните акумулаторни батерии
Към началото