Осветлението при видеозаснемането

Осветлението при видеозаснемането. Корпоративното видео надхвърля просто страхотна идея и звуков сценарий. Трябва да помислите за осветление, рамка, аудио и по-специално как ще редактирате видеоклипа си заедно, за да го превърнете в ценно съдържание.

Като имате предвид точките по-долу, можете да сте сигурни, че сте създали кратко и ефективно корпоративно видео. Превръщането на процеса на видеозаснемането без стрес и възможно най-безпроблемен значително ще подобри качеството на крайния продукт.

Осветлението при видеозаснемането

Подготовката за заснемането на видеоклипа е ключова, за да сте сигурни, че всичко изглежда добре визуално. Това ще ви спести необходимостта да записвате повече кадри на по-късна дата или да заснемате кадри, които са почти безполезни.

Може да е лесно да пренебрегнете определени аспекти, когато сте въвлечени в процеса на заснемане. Например, да не осъзнавате, че нещо стърчи над главата на обекта или да не регулирате осветлението за определена сцена.

Точково осветление при корпоративно видеозаснемане

Това е традиционен метод за осветяване на обект в сцена със светлинни източници от 3 различни позиции. Тези три източника са посочени по-долу:

  • Ключова светлина – Това е основният и най-ярък източник на светлина от системата за 3-точково осветление, тъй като дава на сцената цялостната експозиция. Обикновено това е разположено леко встрани от камерата и пред обекта. Обикновено ще стои на стойка за осветление под ъгъл приблизително 45 градуса спрямо камерата, което създава сянка от противоположната страна на лицето на обекта, за да му придаде измерение и дълбочина.
  • Запълваща светлина – Запълващата светлина отразява ключовата светлина от противоположната страна на камерата, за да запълни по същество сянката, която ключовата светлина създава върху обекта. Обикновено това е по-малко ярко от основната светлина, което дава възможност на видеооператорите да контролират цялостното усещане на своя кадър в зависимост от това колко светъл или затъмнен го правят.
  • Задно осветяване – това е известно още като „светлина за коса“ или „светлина на ръба“ и осигурява осветяване на гърба на обекта. Той добавя ръб от светлина около обекта, който го отблъсква от фона, за да създаде усещане за дълбочина. Това обикновено се поставя зад обекта и се поставя достатъчно високо, така че да е извън кадъра. Той се намира срещу основната светлина и сочи към задната част на врата на обекта.

Няма конкретна формула за това как се използва 3-точковото осветление. Зависи какъв тип настроение се опитва да създаде видеооператорът, тъй като това може да се манипулира чрез промяна на нивата на осветление.

Осветлението при видеозаснемането
Към началото