Кога може да говорим за „нарушения на съня“?

Кога може да говорим за „нарушения на съня“?

Кога може да говорим за „нарушения на съня“? Проблемите със съня могат да разкрият много за това какво движи децата в момента – какво са преживели през деня или с кои етапи на развитие се справят в момента. В някои случаи проблемите със съня също могат да бъдат индикация за заболяване.

Кога може да говорим за „нарушения на съня“?

Най-честите нарушения на съня при деца и юноши могат да бъдат разделени на три групи:

  • Трудности при заспиване и поддържане на съня (безсъние),
  • нарушения на събуждането (парасомнии, нощни събуждания, свързани със специални явления),
  • Сънливост и сънливост през деня (хиперсомния).

Дали е необходимо медицинско лечение винаги зависи от това дали проблемът засяга детето и родителите и доколко засяга ежедневието на семейството. Веднъж познат ли проблемът със съня, той често може да бъде разрешен с малко търпение и последователност. Например, структурираната дневна рутина с фиксирани часове за лягане, ритуали преди лягане и рутинни процедури за лягане не само улесняват „да се научим да спим“. Дори при много проблеми със съня, решението на проблема обикновено започва с такива процедури и структури.

Често срещани проблеми със съня на децата

Често срещани проблеми със съня на децата. Почти една четвърт от всички малки деца имат проблеми със съня през нощта – по-точно с повторното заспиване. Някои деца дори показват тежки нарушения на съня.

Дори на три или четири години много деца все още имат проблеми със съня. В тази възраст обаче проблемите с лягането и заспиването излизат на преден план. В предучилищна и училищна възраст сънят на децата често може да бъде нарушен от нощни страхове, нощно опиянение, лунатизъм и говорене по време на сън или кошмари. Някои увреждания също могат да бъдат свързани с проблеми със заспиването. Не всеки проблем със съня обаче е разстройство.

Сънят при най-малките

През първите дванадесет месеца от живота си хората обикновено не говорят за нарушения на съня. Бебетата все още се развиват и събуждането през нощта съответства на честия прием на храна и растежа, който все още е необходим на тази възраст. Детският сън продължава да се променя с напредването на развитието. В определени фази от възрастта и развитието проблемите могат да възникват отново и отново, но те са предимно от временен характер. Въпреки че понякога могат да нарушат съня на детето и цялото семейство, не е нужно веднага да предизвикват безпокойство. Друго е, когато проблемите със съня продължават и засягат здравето и развитието на детето или се превръщат в тежко бреме за цялото семейство.

Кога може да говорим за „нарушения на съня“?
Към началото